Funkcionális élelmiszerek és probiotikumok szerepe az egészség megőrzésében a haderőnél

Absztrakt

A WHO adatai szerint a hazai lakosság bélflórájában a jótékony baktériumok száma a kívánatos 40–50% helyett csak 12% volt. Ez szignifikáns összefüggést mutat a WHO statisztikai adataival, amelyek szerint hazánk lakosságának egészségi állapota az európai országoké alatt van. Ennek okai többek között a nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék, a stressz, a kemikalizáció, minek következtében a humán mikroflóra egyensúlya felborul. A negatív irányú változás a közvetett immunmoduláció révén számos különböző klinikai kórképpel hozható kapcsolatba, amelynek kiegészítő terápiájában a funkcionális élelmiszerek, vagy probiotikumok hatékonynak bizonyulnak.

Kulcsszavak:

mikroflóra diszbiózis probiotikumok jótékony baktériumtörzsek

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.