Táplálkozásunk átalakulása és a haderőt is érintő civilizációs megbetegedések kapcsolata
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Absztrakt
A XX. és XXI. században a technológia rohamos fejlődése, az innovációk és a társadalomban bekövetkező változások eredményeként megváltoztak táplálkozási szokásaink, az ételeink sem a „régiek.” A tartósított finomított élelmiszerek növekvő fogyasztása miatt szignifikánsan nő a társadalomban az elhízás és az ezzel kapcsolatos anyagcsere- betegségek száma is. Az ételallergiák, ételintoleranciák egyre nagyobb számban jelennek meg atípusos tüneteket okozva, (fejfájás, étkezés utáni álmosság, puffadás stb). Cikkemben a teljesség igénye nélkül térek ki a tartósított élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi következményeire, valamint egy rövid áttekintést adok a hadiélelmezés átalakulásáról.