Légiforgalmi áramlásszervezési eljárások bevezetése a Magyar Honvédség repülőterein

doi: 10.32560/rk.2021.2.7

Absztrakt

A Zrínyi 2026. Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a katonai légi forgalom folyamatosan növekszik hazánkban. Az új légi járművek beszerzésével, továbbá a rendszerben tartott típusokkal régiós szinten is jelentős légi forgalmat bonyolít le a Magyar Honvédség. Az eszközpark fejlesztésével párhuzamosan előtérbe helyeződött a katonai légiforgalmi szervezési rendszer további fejlesztésének az igénye is, amely képes válaszolni a megnövekedett forgalmi igények adta kihívásokra. A kiképzési repülések és szállítófeladatok növekedése, az ezzel párhuzamosan megrendezésre kerülő hazai és nemzetközi gyakorlatok, valamint a jövőben várható további légijármű-típusok megjelenése már olyan mértékű és komplexitású forgalmat fog generálni a katonai légiforgalmi szolgálatok számára, amelyek áramlásszervezési eljárások bevezetését és alkalmazását fogják generálni. Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa a légiforgalmi áramlásszervezés általános eljárásait és fázisait, technológiai eszközeit, bemutassa a Magyar Honvédségben alkalmazott alapszintű eljárásokat, továbbá rámutasson a lehetséges fejlesztési lehetőségekre, beavatkozási pontokra.

Kulcsszavak:

légiforgalmi áramlásszervezés légi forgalom légiforgalmi szolgálatok döntéstámogató eszköz légiforgalmi irányító légiforgalmi korlátozás kapacitás

Hogyan kell idézni

[1]
A. Paulov, „Légiforgalmi áramlásszervezési eljárások bevezetése a Magyar Honvédség repülőterein”, RepTudKoz, köt. 33, sz. 2, o. 97–111, nov. 2021.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.