Légi járművek közelségi és figyelmeztető rendszerei

doi: 10.32560/rk.2021.1.9

Absztrakt

A cikkben a szerzők ismertetik a repülőgépek közelségi és figyelmeztető rendszereivel kapcsolatos kutatási tevékenységüket. Rövid bevezetést követően, a szerzők bemutatják a különféle figyelmeztetéseket és azok szintjeit, továbbá röviden prezentálják a Master Warning/Caution lámpajelzést, a hajtóművek, illetve a fedélzeti rendszerek adatkijelzését integráló és személyzetfigyelmeztető, valamint a központi elektronikus repülőgépállapot-figyelő rendszert. Célunk nemcsak egy átfogó, könnyen megérthető összefoglaló elkészítése, hanem a modern kori repülésben megtalálható figyelmeztető rendszerek részletekbe menő bemutatása. Ebből kifolyólag az átesés veszélyére figyelmeztető, a határsebesség-túllépésre figyelmeztető, a magasságfigyelmeztető, a veszélyes földmegközelítést jelző, a fedélzeti összeütközés-elkerülő, valamint a le- és felszállópálya tanácsadó rendszer működésének, felépítésének, hang- és vizuális jelzéseinek szemléltetése.

Kulcsszavak:

repülési figyelmeztető/riasztó rendszer átesés határsebesség magasságfigyelmeztető, -jelző rendszer fedélzeti összeütközés-elkerülő rendszer le- és felszállópálya-tanácsadó rendszer

Hogyan kell idézni

[1]
B. Békési és J. Sári, „Légi járművek közelségi és figyelmeztető rendszerei”, RepTudKoz, köt. 33, sz. 1, o. 97–122, júl. 2021.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.