Analógiás elven alapuló repülésmeteorológiai előrejelzések és a makroszinoptikus időjárási szituációk kapcsolatának vizsgálata

  • Tuba Zoltán
  • Bottyán Zsolt

Absztrakt

Napjainkban egyre szélesebb körben alkalmazzák az analógiás elven alapuló statisztikai előrejelzéseket az ultrarövid távú repülésmeteorológiai prognosztikában. Ezek használata során az előrejelzést készítő modell adott helyre vonatkoztatva, az aktuális időjárási helyzethez keres hasonlót a múltbeli szituációk között. Jogos kérdésként merülhet fel, hogy a pontbeli analógiák, azaz az egyes meteorológiai paraméterek hasonlósága megjelenik-e szinoptikus skálán is. Jelen tanulmány célja ennek a kérdéskörnek a vizsgálata valamint az azonosított kapcsolatok függvényében a további kutatási irányok kijelölése a vázolt repülésmeteorológiai előrejelzések további fejlesztésének érdekében.

Kulcsszavak:

repülésmeteorológia előrejelzés szinoptikus skála

Hogyan kell idézni

[1]
Z. Tuba és Z. Bottyán, „Analógiás elven alapuló repülésmeteorológiai előrejelzések és a makroszinoptikus időjárási szituációk kapcsolatának vizsgálata”, RepTudKoz, köt. 27, sz. 2, o. 162–168, ápr. 2015.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.