Forgószárnyas repülőgép rotorok aeroelasztikus viselkedésének vizsgálata szélturbina lapátok számára kifejelsztett eszközökkel

doi: 10.32560/rk.2019.2.8

Absztrakt

Az autorotáló helikopterek és az autogírók rotorjának működése nagyon hasonló lehet a ferdén megfújt szélkerekek működéséhez. Ebben a munkában forgószárnyas repülőgépek rotorlapátjainak olyan szimulációit mutatjuk be, amelyeket egy szélturbinák lapátjainak vizsgálatára kifejlesztett alkalmazáscsomag segítségével végeztünk el. Néhány speciális, de nagyon fontos esetben elfogadható, bár a gyakorlatban még ellenőrizendő eredményre jutottunk, amely további, részletesebb vizsgálatok kiinduló pontja lehet. Megállapítottuk, hogy több esetben értelmezhetetlen eredményekhez vezethet az a tény, hogy helikopterek és autogírók esetében a zavartalan áramlás iránya és a lapátvégsík közötti szög jelentősen kisebb, mint a szélturbinák esetében.

Kulcsszavak:

rotor rotorlapát szélturbina autogíró autorotáció aeroelasztikus jelenségek

Hogyan kell idézni

[1]
B. Gáti és T. Gausz, „Forgószárnyas repülőgép rotorok aeroelasztikus viselkedésének vizsgálata szélturbina lapátok számára kifejelsztett eszközökkel”, RepTudKoz, köt. 31, sz. 2, o. 115–126, máj. 2019.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.