A magyar nemzetbiztonsági szféra és a nyilvánosság

  • Szűcs Péter
  • Solti István

Absztrakt

A nemzetbiztonsági szolgálatok előszeretettel hangoztatják, hogy tevékenységük egyik lényegi alapeleme a titkosság, vagyis a nem nyilvánosság. A dolgozatunkban elsősorban azzal kívánunk foglalkozni, hogy a magyar nemzetbiztonság területével érintett szervek milyen kapcsolatot ápolnak a nyilvánossággal, meg kívánjuk vizsgálni, hogy az előző felvetésnek van-e egyáltalán létjogosultsága, vagy továbbra is a múltban berögzült attitűdök az erősebbek.

A dolgozatunkban megvizsgáljuk, hogy a magyarországi jogszabályi környezet és nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvánosságot érintő működése mennyiben segíti elő eredményes felderítő és hírszerző feladataiknak a végrehajtását.

Az információs társadalomról és az internetről, valamint annak a mindennapi életünkre gyakorolt hatásáról szinte mindenkinek van véleménye, akár anélkül, hogy valaha is használt volna számítógépet, okos telefont, vagy Internetet. Az információ birtoklása a mindennapjaink fontos része, időben kell, hogy hozzájussunk bárhol is legyünk, bármit is csinálunk. Ez a tény a nemzetbiztonsági szolgálatokra is hatással volt, meg kellett, hogy jelenjen az Interneten is, információhoz juttatva az irántuk érlelődő embereket. A cikk a nemzeti- és külföldi titkosszolgálati honlapok elemzésével bemutatja, hogy ez hogyan valósult meg a gyakorlatban, milyen kapcsolat alakult ki a nemzetbiztonsági szféra és a nyilvánosság között.

Kulcsszavak:

nemzetbiztonság titkosszolgálat nyilvánosság közérdekű adat társadalmi kapcsolatok

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.