A német Technisches Hilfswerk műszaki képességének adaptálási lehetőségei Magyarországon

  • Kersák József Zsolt
doi: 10.32567/hm.2021.2.7

Absztrakt

Az urbanizáció vertikális és horizontális térnyerésével, a civilizációs és természeti eredetű katasztrófák lefolyásukat és intenzitásukat tekintve egyre nagyobb mértékben fejtik ki hatásukat. A megelőzés, a védekezés és a felszámolás egyre több műszaki háttérrel rendelkező szervezetet és nagyobb humán erőforrást igényel.
Napjainkban a lakosságot fenyegető katasztrófák széles spektrumon, sok feladatot állítanak a Műszaki Segítségnyújtás (Bundesanstalt Technisches Hilfswerk – THW) szervezete elé Németországban és a világ számos helyszínén. Annak érdekében, hogy a komplex kihívásoknak megfeleljen, a szervezet a különböző beavatkozó-mentő egységekben összekapcsolja a végrehajtói állományt és a speciális technológiákat.
A szerző jelen cikkben kísérletet tesz arra, hogy a THW műszaki képességeinek adaptálási lehetőségeit elemezze a magyarországi önkéntes szerepvállalásra, mentőszervezetekre, mentőcsoportokra vonatkozóan, az ENSZ INSARAG és a hazai nemzeti minősítő rendszeren keresztül.

Kulcsszavak:

katasztrófavédelem polgári védelem műszaki képesség önkéntes szerepvállalás műszaki segítségnyújtás

Hogyan kell idézni

Kersák, J. Z. (2021). A német Technisches Hilfswerk műszaki képességének adaptálási lehetőségei Magyarországon. Hadmérnök, 16(2), 89–106. https://doi.org/10.32567/hm.2021.2.7