A menedékkérők szexuális irányultságára vonatkozó nyilatkozat valóságtartalma ellenőrzésének emberi jogi korlátai

  • Lehóczki Balázs

Absztrakt

2013 novemberében az Európai Bíróság kimondta,1 hogy a homoszexuális menedékkérők meghatározott társadalmi csoportot képezhetnek, amely szexuális irányultságuk okán üldöztetésnek lehet kitéve. Az ilyen üldöztetésnek kitett személyeknek ezért adott esetben a Kvalifikációs Irányelv2 alapján menedékjog nyújtható.
2014 decemberében egy holland ügyben a Bíróság megvizsgálta,3 hogy a nemzeti hatóságok milyen módokon értékelhetik a menedékkérők homoszexuális irányultságának hihetőségét. E tekintetben a Bíróság világossá tette, hogy a menedékkérők nem vethetők alá a homoszexualitásuk bizonyítására irányuló teszteknek, mivel egy ilyen kötelezettség sérthetné az e személyeknek az Európai Unió Alapjogi Chartája által biztosított alapvető jogokat, különösen az emberi méltósághoz, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.
Egy magyar ügyben 2018 januárjában meghozott ítéletében4 a Bíróság megállapította, hogy a fent említett 2014-esítéletben hivatkozott teszt nemcsak a fizikai, hanem a pszichológiai teszteket is magában foglalja. Emellett a Bíróság hangsúlyozta, hogy amennyiben a menedékjog iránti kérelmet vizsgáló nemzeti hatóság számára nem állnak rendelkezésre a menedékkérő szexuális irányultságát alátámasztó dokumentumok, úgy e hatóságnak a kérelem elbírálása során különösen a menedékkérő nyilatkozatai logikailag összefüggő voltára és hihetőségére kell támaszkodnia.

Kulcsszavak:

menedékkérők emberi jogok

Hogyan kell idézni

Lehóczki, B. (2018). A menedékkérők szexuális irányultságára vonatkozó nyilatkozat valóságtartalma ellenőrzésének emberi jogi korlátai. Acta Humana – Emberi Jogi Közlemények, 6(1), 155–161. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/actahumana/article/view/900

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.