Gyökerek és szárnyak – Hazaszeretetre nevelés a nagyvilágban

  • Simicskó István
doi: 10.32566/ah.2019.4.3

Absztrakt

Hazaszeretet? A maga természetesnek és magától értetődőnek tűnő volta ellenére mára egy méltatlanul mellőzött, vagy rosszabb esetben megbélyegzett fogalommá vált. Az olvasóban tehát joggal merül fel elsőre a kérdés, hogy melyik történelmi korba is kalauzolja őt a következő írás?
Napjainkban olyan világot élünk, ahol a nemzetek által évszázadok vagy évezredek alatt megteremtett értékek, illetve mindazon teremtő szellemiség, amely ezeket az értékeket létrehozta és megőrizte az utókornak, bizony veszélyben vannak. Az összefoglaló néven csak globalizációnak nevezett, igen összetett folyamat mind a társadalom, mind a családok, mind pedig az egyén szintjén olyan tendenciákat indított el, amelyek a személyiségre, a társas kapcsolatokra és a természetes önvédelmi képességre is kedvezőtlen hatással vannak.
A világ felgyorsult. A divat, a technika folyamatosan változik és olyan sok információhoz fér hozzá bárki, hogy annak befogadása próbára teszi a befogadó képességeit. Ebben a gyorsan változó közegben a hazaszeretet érzése jelentheti azt a stabilitást, azt az értékrendet, amelyhez visszanyúlva bárki támaszt találhat a mindennapok nehéz pillanataiban.
Kell-e tanítanunk a hazaszeretetet? Ha igen, milyen módszerekkel? Hogyan csinálják ezt más nemzetek? A világ népeinek lehetőségei és módszerei különböznek, de indíttatásuk egyik alapvető közös eleme, hogy hisznek a hazaszeretet értékében és abban, hogy a hazaszeretet választ kínál a 21. század több fontos kihívására is.

Kulcsszavak:

honvédelem hazaszeretet globalizáció nemzetállamok jellemfejlesztés nemzetközi példák

Hogyan kell idézni

Simicskó, I. (2020). Gyökerek és szárnyak – Hazaszeretetre nevelés a nagyvilágban. Acta Humana – Emberi Jogi Közlemények, 7(4), 31–41. https://doi.org/10.32566/ah.2019.4.3

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.