A csomagolás és a tárolási körülmények hatása a szárított homoktövisgyümölcs érzékszervi jellemzőire

doi: 10.32560/rk.2023.2.2

Absztrakt

Laboratóriumi körülmények között vizsgáltuk a szárított homoktövisbogyók organoleptikus jellemzőit. A szárított termékeket a vízelvonási művelet után azonnal polietilén csomagolásba helyeztük, a tárolásuk hűtőszekrényben (5 °C) és légtérszabályozás nélküli helyiségben (20−24 °C) történt, 4 hónapon keresztül. A tárolási terminus alatt havonta a különböző körülmények között tárolt szárítmányokat érzékszervi vizsgálat alá vontuk. Az érzékszervi vizsgálatba bevont személyek megítélése alapján az önállóan fagyasztva szárított homoktövisbogyó már az első hónap után, mind a szobahőmérsékleten, mind pedig a hűtőszekrényben puhult, ragadóssá vált és kismértékben nedvesedett. A hibrid szárítási megoldások közül a tárolási terminus teljes ideje alatt – szobahőmérsékleten és hűtőberendezésben egyaránt – a kombinált módszerekkel szárított homoktövis porítható, ropogós, száraz, de a külső megjelenés nem minden esetben megfelelő. A szárítási eljárások közül a vákuum-elő- és fagyasztva utószárítás a javasolt vízelvonási megoldás a vizsgált termékek tárolását és érzékszervi tulajdonságait tekintve. Emellett megállapítottuk, hogy a szobahőmérsékleten történő tárolási kondíció megfelelő a vizsgált termék tárolására az érzékszervi tulajdonságok alapján.

Kulcsszavak:

homoktövis fagyasztva szárítás kombinált szárítás polietilén csomagolás tárolás érzékszervi jellemzők

Hogyan kell idézni

[1]
T. Antal és J. Nagy, „A csomagolás és a tárolási körülmények hatása a szárított homoktövisgyümölcs érzékszervi jellemzőire”, RepTudKoz, köt. 35, sz. 2, o. 23–29, jún. 2024.

Hivatkozások

Agnieszka Ciurzyńska, Andrzej Lenart, „Freeze-drying-application in food processing and biotechnology-a review,” Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 61. évf. 3. sz. pp. 165–171. 2011. Online: https://doi.org/10.2478/v10222-011-0017-5

Annette W. Ford, Peter J. Dawson, „Effect of type of container, storage temperature and humidity on the biological activity of freeze-dried alkaline phosphatase,” Biologicals, 22. évf. 2. sz. pp. 191–197. 1994. Online: https://doi.org/10.1006/biol.1994.1026

Chung C. Hsu et al., „Determining the optimum residual moisture in lyophilized protein pharmaceuticals,” Developments in Biological Standardization, 74. évf. pp. 255–270. 1992.

Lalit M. Bal et al., „Sea buckthorn berries: A potential source of valuable nutrients for nutraceuticals and cosmoceuticals,” Food Research International, 44. évf. 7. sz. pp. 1718–1727. 2011. Online: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.002

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.