A pilóta nélküli légi járművek (UAV) evolúciója

doi: 10.32560/rk.2021.1.13

Absztrakt

A címben szereplő légi eszköz kétségkívül a repülés egyik legdinamikusabban fejlődő területét képviseli, és potenciálisan az új repülési technológiák, eljárások, valamint az általuk megoldható feladatrendszerek és megoldási taktikák hírnökei. Csak az utóbbi néhány évben kerültek elő ezek a légi robotok az árnyékok közül, de valójában már évtizedek óta sikerrel használják őket. Belátható, hogy ezek a „szárnybontogatás” évei, mivel a teljes képességrepertoár megjóslására jelenleg nincs tudós ember e Földön. Az alábbi publikációban a szerzők bemutatják, hogy a dinamikusan fejlődő pilóta nélküli légi járművek megjelenése, fontosságuk, megítélésük, jelentőségük és a betöltött szerepük a civil, illetve a katonai környezetben milyen fordulatot vehet, a fejlődésük exponenciális pályája mennyiben leng ki, és tartható-e ez a növekedési ütem? A cikkből az olvasó megismerheti, hogy az egyre messzebbre, magasabbra törő és mindezt egyre gyorsabban megvalósító légi robotok, amelyek mindeközben saját tömegük sokszorosát szállítva teszik a dolgukat, milyen energiaforrásból fedezhetik a szükséges meghajtó erőt.

Kulcsszavak:

pilóta nélküli légijármű-rendszerek drón UAV-meghajtás felhasználási lehetőségek katonai specifikáció környezetbarát UAV technológia

Hogyan kell idézni

[1]
G. Major és A. Csóré, „A pilóta nélküli légi járművek (UAV) evolúciója”, RepTudKoz, köt. 33, sz. 1, o. 171–191, júl. 2021.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.