A TKT-1 kisméretű, oktatási és kutatási célú gázturbinás sugárhajtómű első tíz éve

  • Pásztor Endre
  • Beneda Károly Tamás

Absztrakt

2005-ben a BME akkori Repülőgépek és Hajók Tanszékén egy nagyszabású fejlesztői munka vette kezdetét, melynek célja egy kisméretű, oktatási és kutatási célra egyaránt használható sugárhajtómű létrehozása volt. Az előzetes vizsgálatok és építés bő két évet vett igénybe, mire megvalósult a próbapad, és az első üzemi próbák kezdetüket vehették. Azóta számos tekintetben bővült, fejlődött a berendezés, a hallgatók bevonása mind tanórák, mind pedig szakdolgozatok, diplomatervek kapcsán folyamatos, ezáltal is lehetővé téve a repülőgép-hajtóművek terén szerzett gyakorlati tudást számukra. Jelen cikk célja, hogy bemutassa az átalakítás folyamatát, a használat eredményeit az elmúlt tíz év tükrében.

Kulcsszavak:

gázturbinás sugárhajtómű gázturbinás próbapad teljes hatáskörű digitális elektronikus szabályozás változtatható keresztmetszetű fúvócső mérő-adatgyűjtő rendszer

Hogyan kell idézni

[1]
E. Pásztor és K. T. Beneda, „ A TKT-1 kisméretű, oktatási és kutatási célú gázturbinás sugárhajtómű első tíz éve”, RepTudKoz, köt. 27, sz. 3, o. 117–132, dec. 2015.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.