A természeti és civilizációs veszélyforrások kapcsolata a lakosságvédelemmel, a drónok szerepe a hatékony eseménykezelésben

Absztrakt

Axiómaként kijelenthető, hogy az információ az hatalom. Ennek megfelelve a XXI. század globalizálódó világában az egymással versengő médiumok, megszakítás nélkül árasztják ránk híreiket. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne látnánk képsorokat természeti katasztrófákról, háborúkról, válságokról. A katasztrófák csoportosítására, osztályozására számos kísérlet született, a klasszikus elmélet alapján, az eredetük szerint alapvetően két nagy részre oszthatóak, a természeti és civilizációs katasztrófákra. A civilizációs katasztrófák alcsoportjába tartozó veszélyek, úgymint a társadalmi katasztrófák (pl. háború, terrorizmus, migráció) vagy az ipari szerencsétlenségek nagyobb média figyelmet kapnak, mint a természeti veszélyek által keltettek. A cikk célja bemutatni és statisztikai adatokkal igazolni, hogy a lakosságvédelem szempontjából, a média által keltett benyomással szemben a természeti katasztrófák hatásai a meghatározóbbak.

Kulcsszavak:

természeti katasztrófák ipari katasztrófák társadalmi katasztrófák eseménykezelés légi eszközök

Hogyan kell idézni

[1]
S. Nagy, „ A természeti és civilizációs veszélyforrások kapcsolata a lakosságvédelemmel, a drónok szerepe a hatékony eseménykezelésben”, RepTudKoz, köt. 29, sz. 3, o. 85–94, dec. 2017.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.