Gázturbinás hajtóművek égőterei és nyomásveszteségük becslése

Absztrakt

Az égőterek feladata az égés során a tüzelőanyag kémiai energiájának átalakítása termikus energiává. Mindezt a legkisebb nyomásveszteség és legjobb hatásfok mellett, úgy, hogy a környezetbe kibocsátott károsanyag, illetve az égőtérben lévő lerakódás minimális legyen. Mindez az égőtérben rendkívül bonyolult turbulens áramlási viszonyokat feltételez, amelynek numerikus leírása még manapság is problémát okoz. Ennek megfelelően az égőterek tervezése még ma is nagyban függ az eddig felhalmozott tapasztalatok megfelelő alkalmazásától. Ebben a cikkben az égőterekben fellépő nyomásveszteséggel foglalkoztunk megvizsgálva milyen módszerek, vagy tapasztalati képletek vannak, amelyekkel a nyomásveszteség értéke becsülhető. A Fanno és a Rayleigh áramlások alkalmazásával elvégezzük a TV2-117A hajtómű égőterének vizsgálatát.

Kulcsszavak:

gázturbinás hajtómű égőtér nyomás veszteség Fanno áramlás súrlódásos irreverzibilis áramlás Rayleigh áramlás hőellenállás

Hogyan kell idézni

[1]
B. Varga és L. Kavas, „ Gázturbinás hajtóművek égőterei és nyomásveszteségük becslése”, RepTudKoz, köt. 29, sz. 2, o. 85–94, aug. 2017.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.