A Magyar Honvédség helikopterképesség-fejlesztés műszaki és üzemben tartási kérdései

Absztrakt

A Magyar Honvédség a biztonsági környezet folyamatos romlásával régi – új fenyegetésekkel találja szemben magát, melyeknek meg kell felelnie. Az elmúlt években lezajlott változások, kiemelten a migrációs folyamatok eredményeként, a korábbi expedíciós képességek kialakításáról a hangsúly ismét az ország szuverenitásának védelme irányába helyeződött át. Az elmúlt években a hazai helikopter képesség, köszönhetően a számos nemzetközi szerepvállalásnak, jelentős válságkezelő műveleti tapasztalatot és minimális szinten végrehajtott célirányos eszközfejlesztést/beszerzést jelentett. A korlátozott erőforrások miatt a hagyományos képességek eszköztára javarészt elöregedett, az állomány létszámarányai folyamatosan romlottak. A biztonsági kihívások és a szövetségesi elvárások miatt a nemzeti helikopter-képesség fejlesztése elengedhetetlen. Napjaink döntései az elkövetkezendő 40-50 évre fogják meghatározni a helikopterekkel végrehajtható feladatokat, a hazai „helikopteres kultúrát”, ezért a helikopter képesség fejlesztés műszaki és üzemben tartási kérdéseit célszerű már most figyelembe venni és elemezni a későbbi döntések előkészítése érdekében.

Kulcsszavak:

romló biztonsági környezet elavult eszközpark nem megfelelő védelmi képesség helikopterképesség-fejlesztés katonai repülés üzemeltetési rendszere

Hogyan kell idézni

[1]
L. Nagy, „ A Magyar Honvédség helikopterképesség-fejlesztés műszaki és üzemben tartási kérdései”, RepTudKoz, köt. 29, sz. 2, o. 7–30, aug. 2017.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.