Fizikai állóképesség és egészségtudatosság repülésbiztonsági jelentősége

Absztrakt

A katonai repülés mind kiképzési mind hadműveleti körülmények között nagyfokú fizikai teljesítőképességet, kitartást és fizikai erőt követel meg, amely elválaszthatatlan a repülésélettani stressz tényezők okozta azonnali megfelelő szív-érrendszeri, keringési reflexek aktiválásától. Csak megfelelő aerob és anaerob csúcsteljesítmény tudja biztosítani a cselekvőképesség fenntartását a gyorsulások/túlterhelések alatt, illetve teszi lehetővé a vegetatív idegrendszer aktivációját nagymagasságú, oxigénhiányos környezetben. Az általános edzettség természetesen nélkülözhetetlen a hosszútávú munkavégző képesség fenntartásához, a szív-érrendszeri betegségek rizikótényező-inek csökkentéséhez és a szellemi-lelki koncentrációhoz, kitartáshoz, önbizalomhoz és a repülési motiváció fenntartásához is, így összességében a repülésbiztonság nélkülözhetetlen eleme a humán faktor oldaláról.

Kulcsszavak:

fizikai teljesítmény repülésélettani stresszorok (gyorsulás-túlterhelés, hypoxia tudatosság, magassági adaptáció) hirtelen cselekvőképtelenség és fizikai állóképesség

Hogyan kell idézni

[1]
S. A. Szabó, „ Fizikai állóképesség és egészségtudatosság repülésbiztonsági jelentősége”, RepTudKoz, köt. 29, sz. 1, o. 175–194, ápr. 2017.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.