Body and Mind
Reframing labor exploitation and risk as a sport among platform workers. (The case of the food delivery sector in Budapest)
Copyright (c) 2024 Nagy Klára
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Absztrakt
Az ételkiszállítás a platformgazdaság egyik leglátványosabb ágazata, amely az elmúlt években több ezer embert szerződtetett Budapesten. Ez a kutatás azt vizsgálja, hogy a kerékpáros ételkiszállítók hogyan fogadják el, normalizálják és igazolják a bizonytalan munkakörülményeket, a munkaerő kizsákmányolását és a kockázatot. Az ételkiszállítási ágazat kritizálásának és mégis elfogadásának paradoxona aktív jellemzője a magyarországi futárközösségnek. A futárok vezető Facebook-csoportja és az általam készített előzetes interjúk tele vannak a futárcégekkel szembeni kemény kritikákkal. A futárok azonban továbbra is szerződésben állnak ezekkel a cégekkel, és büszkén vállalják a közös futáridentitást. Hogyan fogadják el, normalizálják és igazolják a magyarországi ételfutárok a bizonytalan munkakörülményeket, a munkaerő kizsákmányolását és a kockázatot?
A magyarországi kerékpáros ételfutárok hajlamosak sporttevékenységként normalizálni és igazolni maguk számára a bizonytalan munkakörülményeket. A sport és a munka közötti elmosódás megértése érdekében résztvevő megfigyelést végeztem, félig strukturált interjúkat készítettem és diskurzuselemzést végeztem. Kerékpáros futárként dolgoztam Budapesten 2021 júliusában és augusztusában.
A kerékpáros ételkézbesítő platformok sikeres fellendülése a testi erőforrások kitermelésétől függ. Az ételkiszállító cégek új határokat teremtenek, a munkát kihívást jelentő kardiótevékenységként keretezik. A kerékpárosok elfogadják az ideát, hogy fizetést kapnak a testük edzéséért, amely tevékenység egyébként költséges és fárasztó. A munkások a korábbi sporttevékenységekből származó táplálkozási és fájdalomcsillapítási ismereteiket használják fel a munkaterhelés növelésére. A sportversenyzés és az eredményekkel való dicsekvés aktív jellemzője a futóközösségnek.
Bár interjúalanyaim büszkén állították, hogy vállalkozók, testük tapasztalatai a platform munka és az idealizált vállalkozói lét közötti szakadékot mutatják. A városi kerékpáros munka fájdalmai és veszélyei rávilágítanak az egyenlőtlen viszonyra, és kritikussá teszik a futárokat a vállalkozással szemben.
Kulcsszavak:
Hivatkozások
BIRÓ, Attila (2022): 800 ezret is kaszálhat egy Wolt futár: rengeteg embert keresnek a nagyvárosokban. Pénzcentrum, 8 March 2021. Online: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/20210308/800-ezret-is-kaszalhat-egy-wolt-futar-rengeteg-embert-keresnek-a-nagyvarosokban-1112028
BLAKE, Andrew (1996): The Body Language: The Meaning of Modern Sport. London: Lawrence & Wishart.
CANT, Callum (2019): Riding for Deliveroo: resistance in the new economy. Polity.
CHOE, Sang-Hun (2020): Delivery Workers in South Korea Say They’re Dying of ‘Overwork’. The New York Times, 15 December 2020. Online: https://www.nytimes.com/2020/12/15/world/asia/korea-couriers-dead-overwork.html
CSORDAS, Thomas (1994): The Body as Representation and Being-in-the-World. In CSORDAS, Thomas (ed.): Embodiment and Experience. Cambridge: Cambridge University Press, 1–26.
CSORDAS, Thomas (2002): Body/Meaning/Healing. New York: Palgrave Macmillan. Online: https://doi.org/10.1007/978-1-137-08286-2
DEPAUW, Karen P. (1997): The (In)visibility of Disability: Cultural Contexts and “Sporting Bodies”. Quest, 49(4), 416–430. Online: https://doi.org/10.1080/00336297.1997.10484258
FOUCAULT, Michel (2012): Discipline and Punish: The Birth of the Prison. New York: Vintage Books.
FREYTAS-TAMURA, Kimiko (2020): Food Delivery Apps are Booming. Their Workers are often Struggling. The New York Times, 30 May 2022. Online: https://www.nytimes.com/2020/11/30/nyregion/bike-delivery-workers-covid-pandemic.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article
GYÜKERI, Mercédesz (2017): Az éhes vásárlóval nem jó ujjat húzni – a NetPincér-sztori. HVG, 4 April 2017. Online: https://hvg.hu/kkv/20170404_netpincer_cegportre_ekereskedelem_szorad_gabor
HARAWAY, Donna (1990): Investment Strategies for the Evolving Portfolio of Primate Females. In JACOBUS, Mary – FOX KELLER, Evelyn – SUTTLEWORTH, Sally (eds.): Body/Politics: Women and the Discourses of Science. New York: Routledge, 139–162.
HARVEY, David (2007): The Condition of Postmodernity: An Inquiry into the Origins of Cultural Change. Cambridge, MA: Blackwell.
HOWE, P. David (2011): Sporting Bodies: Sensuous, Lived and Impaired. In MASCIA-LEES, Frances E. (ed.): A Companion to the Anthropology of the Body and Embodiment. Wiley-Blackwell, 276–291. Online: https://doi.org/10.1002/9781444340488.ch15
JACKSON, Jean E. (2011): Pain and Bodies. In MASCIA-LEES, Frances E. (ed.): A Companion to the Anthropology of the Body and Embodiment. Wiley-Blackwell, 370–387. Online: https://doi.org/10.1002/9781444340488.ch21
KISS, Soma Ábrahám (2021): “Nem vállalkozásod van, hanem egy bringád vagy egy Suzukid” – a kényszervállalkozás valósága. Mérce, 4 May 2021. Online: https://merce.hu/2021/05/04/nem-vallalkozasod-van-hanem-egy-bringad-vagy-egy-suzukid-a-kenyszervallalkozas-valosaga/
KUČINAC, Dunja (2021): Gig Work in CEE's Platform Economy: Delivery Drivers in Croatia. Lefteast, 5 May 2021. Online: https://lefteast.org/gig-work-cee-croatian-delivery-drivers
MINTZ, Sidney Wilfred (2018): Time, Sugar, and Sweetness. In COUNIHAN, Carole – VAN ESTERIK, Penny – JULIER, Alice (eds.): Food and Culture. Routledge, 401–413. Online: https://doi.org/10.4324/9781315680347-28
PÁLÚR, Krisztina (2020): A világjárvány miatt már az ételrendelés sem lesz ugyanaz. Index, 15 March 2020. Online: https://index.hu/kultur/eletmod/2020/03/15/etelrendeles_hazhozszallitas_karanten/
PIASNA, Agnieszka – DRAHOKOUPIL, Jan (2021): Flexibility Unbound: Understanding the Heterogeneity of Preferences among Food Delivery Platform Workers. Socio-Economic Review, 19(4), 1397–1419. Online: https://doi.org/10.1093/ser/mwab029
PIASNA, Agnieszka – ZWYSEN, Wouter – DRAHOKOUPIL, Jan (2022): The Platform Economy in Europe: Results from the Second ETUI Internet and Platform Work Survey (IPWS). ETUI Research Paper-Working Paper. Online: https://doi.org/10.2139/ssrn.4042629
POPAN, Cosmin (2022): The Gig Economy's Corporate Crime Problem. Lefteast, 9 May 2022. Online: https://lefteast.org/gig-economy-corporate-crime-problem/
PULIGNANO, Valeria – PIASNA, Agnieszka (2021): The ‘Freedom’ to Work for Nothing. Social Europe, 8 December 2021. Online: https://socialeurope.eu/the-freedom-to-work-for-nothing
RANI, Uma – KUMAR DHIR, Rishabh – FURRER, Marianne – GŐBEL, Nóra – MORAITI, Angeliki – COONEY, Sean – CODDOU, Alberto (2021): World Employment and Social Outlook: The Role of Digital Labour Platforms in Transforming the World of Work. Geneva: International Labour Organization. Online: https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---dgreports/---dcomm/---publ/documents/publication/wcms_771749.pdf
REID, Carlton (2018): Confessions of a Deliveroo Rider: Get Fit by Delivering Fast Food. The Guardian, 8 January 2018. Online: https://www.theguardian.com/environment/bike-blog/2018/jan/08/confessions-of-a-deliveroo-rider-get-fit-by-delivering-fast-food
REID, Carlton (2019): Bicycle Courier is the Job that Burns Most Fat, Finds Fitness Guru. Forbes, 14 January 2019. Online: https://www.forbes.com/sites/carltonreid/2019/01/14/bicycle-courier-is-the-job-that-burns-most-fat-finds-fitness-guru/?sh=afb58ef2ee4a
SCHOLZ, Trebor (2017): Uberworked and Underpaid: How Workers are Disrupting the Digital Economy. John Wiley & Sons.
STEWART, Andrew – STANFORD, Jim (2017): Regulating Work in the Gig Economy: What are the Options? The Economic and Labour Relations Review, 28(3), 420–437. Online: https://doi.org/10.1177/1035304617722461
TÓTH, Katalin (2019): “I love Budapest. I bike Budapest?” Urbaner Radverkehr in der ungarischen Hauptstadt, 1980–2014. Vandenhoeck & Ruprecht. Online: https://doi.org/10.13109/9783666310720
VALLAS, Steven – SCHOR, Juliet (2020): What Do Platforms Do? Understanding the Gig Economy. Annual Review of Sociology, 46, 273–294. Online: https://doi.org/10.1146/annurev-soc-121919-054857
VAN DOORN, Niels (2017): Platform Labor: On the Gendered and Racialized Exploitation of Low-Income Service Work in the ‘On-Demand’ Economy. Information, Communication & Society, 20(6), 898–914. Online: https://doi.org/10.1080/1369118X.2017.1294194
VERES, Dóra (2020): Rengeteg melóst keresnek most országszerte: 700 ezres nettó, diploma nem kell. Pénzcentrum, 7 April 2020. Online: https://www.penzcentrum.hu/egeszseg/20200407/rengeteg-melost-keresnek-most-orszagszerte-700-ezres-netto-diploma-nem-kell-1092314
WACQUANT, Loïc (2004): Body & Soul: Notebooks of an Apprentice Boxer. New York: Oxford University Press.
ZHAO, Lily (2021): Suicide Attempt by Food Delivery Worker in China Exposes Exploitative Working Conditions. World Socialist Web Site, 21 January 2021. Online: https://www.wsws.org/en/articles/2021/01/22/chin-j22.html