Költségvetési és monetáris szuverenitás az Európai Unióban

  • Várnay Ernő

Abstract

Az európai integráció kezdettől korlátozta a tagállamok költségvetési szuverenitását. A monetáris unióban részt vevő tagállamok elveszítik monetáris szuverenitásukat, és költségvetési mozgásterük is szűkül, mivel a stabil pénz alacsony költségvetési deficitet és államadósságot követel.
A 2008-as gazdasági válság kihívásaira az Európai Unió (tagállamai) az Európai Rendszerkockázat Testület létrehozásával, a stabilitási és növekedési paktum megerősítésével, a költségvetési paktum aláírásával, az európai stabilitási mechanizmus életre hívásával válaszoltak. Felmerült a költségvetési tervezés szigorúbb uniós kontrollja és az európai bankunió létrehozása is.
A fenti intézkedések figyelemre méltó új jellegzetességei: fókuszban az eurózóna megszilárdítása, a nemzeti jogrendekben többéves, megalapozott költségvetési szabályok előírása, a költségvetési deficit mellett hangsúly az államadósságon, az Európai Bizottság és a Tanács pozíciójának erősödése a tagállami intézkedések előírása és végrehajtásuknak az ellenőrzése terén, a pénzügyi szankciók kiterjedtebb alkalmazása a kikényszerítés terén, a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament (gyenge) megjelenése.
Összességében elmondható, hogy a monetáris és államháztartási stabilitás érdekében azok
a tagállamok, amelyek gondokkal küzdenek közpénzügyeik terén, költségvetési (és monetáris) szuverenitásuk számottevő csökkenését kénytelenek elveszíteni.

Keywords:

költségvetési szuverenitás monetáris szuverenitás Európai Unió európai integráció monetáris unió Európai Rendszerkockázat Testület eurózóna

Downloads

Download data is not yet available.