A jogi és a multidiszciplináris szemlélet ütközése a közigazgatás-fejlesztésben

  • Rónay Miklós

Abstract

A közigazgatás fejlesztése kapcsán sokat olvashatunk a „régi” és az „új” közigazgatás összehasonlításáról, mely a régit általában a weberi elvek alapján mutatja be, az újat pedig vagy a new public management vagy az újweberiánus elvek alapján jellemzi. A klasszikus és az új kontrasztja azonban jellemezhető az azokat rendező tudományos, ill. szemléleti alapvetés alapján is. Eszerint a klasszikus közigazgatásban a jogi szemlélet uralkodik, az új közigazgatás pedig komplex, multidiszciplináris megközelítést alkalmaz.
Ezt a kontrasztot sokan érzik napjaink közigazgatásában, és talán természetesnek is tartják, de összehasonlító tanulmány e témában még nem született. Pedig érdemes ebben a kérdésben elmélyedni, mert a két szemlélet ütközése alapvetően jellemzi a közigazgatás-korszerűsítés mindennapjait, így jobb megértése gyakorlati haszonnal is járhat. Ebben a tanulmányban erre az összehasonlításra teszek kísérletet.

Keywords:

jogi szemlélet multidiszciplináris szemlélet közigazgatás-fejlesztés klasszikus közigazgatás új közigazgatás new public management

Downloads

Download data is not yet available.