Emberierőforrás-menedzselési hasonlóságok és különbözőségek a világ Cranet-felméréseiben részt vevő magán- és közszférabeli szervezeteinél

  • Poór József
  • Karoliny Mártonné
  • Musztiné Bátfai Boróka
  • Pótó Zsuzsanna
  • Farkas Ferenc

Abstract

A közszféra–magánszféra-dilemma mérlegelése párhuzamosan több szintéren zajlik: a világ szaksajtójában éppúgy, mint a politika porondján és a társadalmi élet különböző területein. Ezek a kérdések átfogják a hagyományos privatizációs problémakört, az egészségügy vagy más ellátási (pl. közművek, nyugdíj stb.) rendszerek magán- vagy köztulajdonlásának kérdéseit. E területek cikkünk témáján kívül esnek.
E tanulmányban fő szempontunk az, hogy rávilágítsunk a magán- és a közszféra szervezetei emberierőforrás-menedzsmentjének gyakorlata terén megfigyelhető változásokra, a hasonlóságokra, illetve eltérésekre. Elemzésünk a Cranet-hálózat két egymást követő fordulójának adataira épít. Részletes statisztikai vizsgálatunk a 2008–2010-es Cranet-felmérés három földrajzi almintáját (New Public Management-országok, közép-kelet-európai országok és a felmérésben részt vevő többi ország) tanulmányozza, összehasonlítva azokat a 2004–2005-ös felmérés során tapasztaltakkal. A Cranet-adatok ilyen elemzése alapján tehát azt vizsgáljuk, hogy a világ egyes régióiban végbement radikális közszférareformok és strukturális átalakítások a HRM területén mennyire számolták fel a magán- és a közszférát megkülönböztető sajátosságokat.

Keywords:

Cranet-felmérés privatizáció emberierőforrás-menedzsment Cranet-hálózat HRM

Downloads

Download data is not yet available.