A rendészettudomány kialakulása és gondozásának nemzetbiztonsági, határőrizeti példái a Belügyi Szemlében a rendszerváltásig

Absztrakt

A Belügyi Szemle, születésétől a rendszerváltásig (1953–1989) hatékonyan, jó szakmaitudományos fórumként szolgálta a magyar belügyi szervek munkatársainak szakmai képzését, a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok, tapasztalatok felkutatását, tudományos igényű feldolgozását, elterjesztését, tökéletesítését, ezzel a rendészettudomány létrejöttét, körvonalazását, fejlesztését. A Szemle, szakmai-tudományos tevékenységével fontos szerepet játszott a belügyi tevékenység modern jogállami szintű működésének létrehozásában, elmélyítésében.

A Belügyminisztérium szervezetében működő állambiztonsági szolgálatok struktúráját az 1956-os forradalmat követően – az egész minisztériuméhoz hasonlóan – radikálisan átalakították. A szinte újonnan létrehozott állambiztonsági szervezetet, a III-as, Állambiztonsági Főcsoportfőnökséget, a minisztérium a belügyi, állambiztonsági propaganda módszereivel, is próbálta építeni, erősíteni. Milyen szerep hárult ebben a Belügyi Szemle Tájékoztatójára 1963-tól 1972-ig? Milyen nemzetközi tapasztalatokat, cikkeket választottak a szervezet extenzív, intenzív fejlesztéséhez? A hazai és a szövetségi rendszeren belüli állambiztonsági propaganda milyen elveit, milyen módszereit, megoldásait, üzeneteit közvetítik ezek a fordítások? Milyen, esetleg ma is aktuális, használható szakmai ötleteket, megoldásokat, tanácsokat, következtéseket tartalmaztak ezek az írások? Milyen hazai, vagy nemzetközi aktuálpolitikai hátteret, helyzetet tükröznek ezek a cikkek?

A hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején a magyar határőrizetben jelentős változások álltak be. Ekkor szedték fel az aknamezőt és kezdték el telepíteni az Elektromos Jelzőrendszert (EJR), továbbá a szervezet történetében jelentősnek számító mértékben, mintegy ezerrel, csaknem 18 ezer főre növelték a BM Határőrség létszámát. A határőrizet korszerűsítéséhez minden bizonnyal hozzájárulhatott a szomszédos és a szocialista blokk országaiban megjelent határőrizeti tapasztalatokat tartalmazó szakmai cikkek magyar nyelvű fordításának közlése a Belügyi Szemle Tájékoztatójában.

Kulcsszavak:

Rendőrségi Szemle Belügyi Szemle közrend közbiztonság állambiztonság jogállamiság renészet-elmélet rendészettudomány Belügyminisztérium belügyi propaganda magyar határőrizet aknamező Elektromos Jelzőrendszer határőrség

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.