Vezetői életpályamodell a Magyar Rendőrség kiválasztási rendszerében

doi: 10.32577/mr.2021.1.6

Absztrakt

A Magyar Rendőrség hivatásos állományának vezetői életúttal összefüggő kiválasztási rendszere egy összetett és többszintes folyamat, amely igen összetett munkajogi és szakterületi feladatokat tartalmaz. A személyi állomány hivatásos szolgálatra és ezáltal vezetői beosztásra történő egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmasságának felmérése a különböző alkalmassági vizsgálatok során történik meg, amelyek az egyén képességeire, készségeire és szervezeten belüli alkalmazhatóságára fókuszálnak. Ezen nézőpontot támogatja meg az újonnan bevezetett illeszkedésvizsgálat és a különböző kompetenciaalapú eljárások.
Jelen tanulmány a Magyar Rendőrségen belüli vezetői életpályamodellhez kapcsolódó kiválasztási rendszert, annak legfontosabb bázispontjait, illetve az ezekhez tartozó kiválasztási folyamatokat, alkalmassági-vizsgálati rendszereket kívánja bemutatni. Kitér továbbá a hivatásos szolgálati jogviszony létesítésétől mint nullponttól kezdődő vezetői életpálya fontosabb lépcsőfokaira, azok feltételrendszerére, az integrált belügyi vezetőkiválasztási és vezetőképzési módszerre, illetve az ezeket átfogóan tartalmazó kompetenciaalapú képzési és kiválasztási rendszerre.

Kulcsszavak:

rendőrség vezetői életpálya kiválasztás alkalmassági vizsgálat kompetencia

Hogyan kell idézni

Szatmári, A. (2021). Vezetői életpályamodell a Magyar Rendőrség kiválasztási rendszerében. Magyar Rendészet, 21(1), 81–97. https://doi.org/10.32577/mr.2021.1.6

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.