A talajszennyezésről általában, különös tekintettel a szervetlen szennyező anyagokra

Absztrakt

Az ipari forradalom óta rohamosan fejlődő technológiával párhuzamosan a környezetbe kibocsátott káros anyagok típusainak száma és mennyisége is jelentősen megnövekedett.
Ma már köztudott, hogy ezek az anyagok a talajba kerülve elszennyezik azt, és az állat-, illetve a növénypopulációkon keresztül közvetve az emberekre is veszélyesek lehetnek.
Az ipari tevékenységek közül az egyik legrégebbi múltra visszatekintő a bányászat, aminek a mellékes hozadéka lehet a talaj nehézfémszennyezése. A fejlődő országokban az egyik legaktuálisabb probléma a bányák közelében lévő nehézfémekkel szennyezett talajok kármentesítése és ezzel párhuzamosan olyan zöld technológiák kifejlesztése, amelyekkel optimális működés mellett a károsanyag-kibocsátás megszüntethető vagy legalább minimálisra csökkenthető.
Mindezek mellett, az iparban a termelés melléktermékeként keletkező szennyező anyagok sorsán kívül, a szakembereknek az esetlegesen bekövetkező balesetek miatt a környezetbe kerülő káros anyagok ártalmatlanításáról is kész tervvel kell rendelkeznie.

Kulcsszavak:

talaj nehézfémszennyezés bányászati tevékenység esettanulmány

Hogyan kell idézni

Szűcs-Vásárhelyi, N. (2020). A talajszennyezésről általában, különös tekintettel a szervetlen szennyező anyagokra. Hadmérnök, 14(4), 127–146. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/938