A tűzvédelmi helyzet fenntartásának fő elemei az épületek létesítése és használata során

doi: 10.32567/hm.2020.2.4

Absztrakt

Az épületek biztonságos, rendeltetésszerű használatát a tűzvédelmi helyzet folyamatos, megfelelő szinten tartása garantálja. A tanulmány fő célja az ezt szavatoló fő hazai tényezők azonosítása. Az elvárt tűzvédelmi biztonsági szintet hazánkban az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg [1: 3/A. §]. A tűzvédelmi helyzet saját megfogalmazásom szerint az épület egy olyan tűzvédelmi szempontú állapota, ami teljesíti ezt a szintet. Egy épület a használata során akkor éri el ezt a létesítésekor beállított biztonsági szintet, ha minden életszakaszában folyamatosan biztosított az ennek megfelelő tűzvédelmi helyzet.
A vizsgálat a kapcsolódó szabályozás elemzésén alapul, különös tekintettel a speciális tűzvédelmi dokumentációs, a személyi jellegű követelményekre és a hatóság közreműködésére. Az elemzés sorvezetőként használja az épületek jellemző életszakaszait. A vizsgálat eredménye megalapozhatja a tűzvédelmi helyzet fenntartásának modelljét. Egyúttal a tanulmány összegyűjti a hazánkban gyakran alkalmazott tűzvédelmi kockázati tényezőket, és javaslatokat tesz további kutatási irányokra, a szabályozás optimalizálására.

Kulcsszavak:

tűzvédelmi helyzet tűzvédelmi hatóság létesítés használat épületéletszakasz

Hogyan kell idézni

Gyapjas, J. (2020). A tűzvédelmi helyzet fenntartásának fő elemei az épületek létesítése és használata során. Hadmérnök, 15(2), 43–54. https://doi.org/10.32567/hm.2020.2.4