Célpont vagy! – a közszolgálat felkészítése a kiberfenyegetésekre

doi: 10.32567/hm.2020.1.7

Absztrakt

Napjainkban a közigazgatás megszervezése elképzelhetetlen infokommunikációs technológiák alkalmazása nélkül. Azonban bármennyire is védjük rendszereinket és a bennük tárolt adatokat a legmodernebb fizikai és logikai intézkedésekkel, még mindig a humán faktor jelenti a legnagyobb kockázatot. A fenyegetésekkel szembeni hatékony védelmet a felhasználók biztonságtudatossága tudja biztosítani, amely egy jól megszervezett és sikeres biztonságtudatosító program segítségével alakítható ki.
A tanulmány bemutatja a humán alapú és a számítógép-alapú social engineering típusú támadás technikáit, áttekinti a biztonságtudatosság és az információbiztonság-tudatosító program fogalmát és ez utóbbi megvalósításának öt lépését, valamint megvizsgálja egy hatékony tudatosítóprogramhoz szükséges módszerek, kommunikációs csatornák és belső PR-eszközök alkalmazási lehetőségeit.

Kulcsszavak:

információbiztonság biztonságtudatosság információbiztonság-tudatosító program social engineering belső PR-eszközök

Hogyan kell idézni

Legárd, I. (2020). Célpont vagy! – a közszolgálat felkészítése a kiberfenyegetésekre. Hadmérnök, 15(1), 91–105. https://doi.org/10.32567/hm.2020.1.7