Citogenetikai vizsgálat sugárkárosodás gyanúja miatt – Esetismertetés

Absztrakt

Az ionizáló sugárzás által kiváltott DNS károsító hatás következményeként évekkel a besugárzás után is keletkezhetnek a sérülteken daganatos megbetegedések. A személyi dozimétert nem viselő személyeknél a sugársérülés mértékét különböző biodozimetriai eljárásokkal tudjuk megbecsülni. Ezekkel a módszerekkel megállapítható a misszióba induló katonák egyéni sugárérzékenysége és a kisebb-nagyobb panasszal hazatérők utólagos vizsgálatával, ha sugársérülést sikerül kimutatni,  kiválasztható a megfelelő terápia.

Jelen közlemény bemutatja két, panaszokkal jelentkező személy vizsgálatát, ahol a sugárkárosodás gyanúja merült fel. A vizsgálatokat az MH EK Tudományos Kutató és Laboratóriumi Intézetében végeztük el mikronukleusz teszt és dicentrikus kromoszóma analízis segítségével. A mikronukleusz teszttel kapott eredmények laborunk referencia értékéhez viszonyítva megemelkedett értékeket mutattak, azonban a specifikusabb dicentrikus kromoszóma analízis nem igazolta a sugárkárosodást.

Kulcsszavak:

ionizáló sugárzás biodozimetria mikronukleusz dicentrikus kromoszóma

Hogyan kell idézni

Deli, G., Emődy, K., Mátyus, M., Papp, S., & Pataki, Ágnes. (2018). Citogenetikai vizsgálat sugárkárosodás gyanúja miatt – Esetismertetés. Hadmérnök, 13(4), 340–348. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/3701