Közigazgatási per és közigazgatási bíráskodás Szerbiában

  • Korhecz Tamás
doi: 10.32566/ah.2019.1.4

Absztrakt

Szerbia, közel egy évszázad után, 2006 óta független, szuverén állam. Mindazonáltal, a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatának gazdag történelme és intézményrendszere alakult ki itt. A tanulmány célja, hogy a téma iránt érdeklődő olvasónak tömören összefoglalja a közigazgatási per és a közigazgatási bíráskodás jelenlegi jogi és intézményes keretét, a gyakorlatban felmerülő főbb kihívásokat az azokra adott potenciális válaszokat. A jogállamiság követelményével összhangban a szerb Alkotmány és a Közigazgatási perekről szóló 2009. évi törvény teljeskörűen lehetővé teszi az egyének jogairól döntő hatósági határozatok bírósági felülvizsgálatát és ennek elsődleges szereplője a Közigazgatási Bíróság. Mindazonáltal, a közigazgatási bíráskodás gyakorlata számos olyan anomáliáról tanúskodik, amelyek joggal kérdőjelezik meg a bírósági felülvizsgálat hatékonyságát.
2010. évi megalakulása óta a Közigazgatási Bíróság eredménytelenül küzd a lassú ügyintézés és a megörökölt, majd tovább növekedő ügyhátralék problémájával.

Kulcsszavak:

szerb Alkotmány közigazgatási per közigazgatási bíráskodás

Hogyan kell idézni

Korhecz, T. (2019). Közigazgatási per és közigazgatási bíráskodás Szerbiában. Acta Humana – Emberi Jogi Közlemények, 7(1), 55–76. https://doi.org/10.32566/ah.2019.1.4

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.