Az Alkotmánybíróság fontosabb döntései 2018. június 15-e és szeptember 30-a között

  • Szabó Attila
  • Németh Ágnes

Absztrakt

Az Alkotmánybíróság a vizsgált időszakban 106 döntést hozott, amelyek közül 24 érdemi határozat, míg 82 – többnyire a befogadási eljárás során hozott – visszautasító végzés. Az érdemi határozatok – az alkotmánybíróság hatásköreire és a döntés tartalmára figyelemmel – a következők szerint oszlanak meg. Az Alkotmánybíróság előzetesnormakontroll-indítvány – az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény (a továbbiakban: Abtv.) 23. §-a – alapján a 13/2018. (IX. 4.) AB határozatban alaptörvény-ellenességet állapított meg, míg a 7/2018. (VII. 5.) AB határozatban az Abtv. 24. §-a szerinti utólagos normakontroll alapján alkotmányos követelményt fogalmazott meg. Az Abtv. 25. §-a szerinti bírói kezdeményezéseket tekintve két esetben fogalmazott meg jogalkotói mulasztást az indítvány elutasítása mellett, míg három másik esetben az indítványokat elutasította. Az Alkotmánybíróság jellegadó, alkotmányjogi panasz hatásköreiben érdemben a következő döntések születtek. Az Abtv. 26. § (1) bekezdése szerint, a bírósági eljárásban alkalmazott jogszabály alaptörvény-ellenességét állapította meg a 10/2018.
(VII. 18.) AB határozatban, míg egy másik esetben az alkotmányjogi panaszt elutasította. Az Abtv. 26. § (2) bekezdése szerinti, közvetlenül a jogszabály megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz indítványok alapján az Alkotmánybíróság két elutasító határozatot hozott. Az Abtv. 27. §-a szerinti – „valódi” vagy „teljes” – alkotmányjogi panaszok alapján indult eljárásokban négy megsemmisítő, egy alkotmányos mulasztás mellett elutasítást kimondó, valamint hét elutasító érdemi határozatot hozott. Mindezek mellett a vizsgált időszakban az Alkotmánybíróság a 9/2018. (VII. 9.) AB határozatban az Abtv. 36. §-a alapján alaptörvény értelmezésére vonatkozó kérelem tárgyában is döntött.

Kulcsszavak:

Alkotmánybíróság fontosabb döntései

Hogyan kell idézni

Szabó, A., & Németh, Ágnes. (2018). Az Alkotmánybíróság fontosabb döntései 2018. június 15-e és szeptember 30-a között. Acta Humana – Emberi Jogi Közlemények, 6(3), 81–105. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/actahumana/article/view/913

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.