Az internetes keresőmotor működtetőjének az adatvédelmi szabályok betartásáért való felelősségének a terjedelme a harmadik fél által közzétett weboldalakra mutató keresési eredmények tekintetében

  • Lehóczki Balázs
doi: 10.32566/ah.2019.4.7

Absztrakt

A Bíróság a Google Spain és Google ügyben 2014. május 13-án meghozott ítéletében kimondta, hogy az uniós adatvédelmi irányelv alapján az internetes keresőmotor működtetője felelős a harmadik fél által közzétett weboldalakon megjelenő személyes adatokat érintő, általa végzett adatkezelésért. Ezzel összefüggésben a Bíróság pontosította, hogy amennyiben egy személy neve alapján indított keresés nyomán megjelenő találati listán egy olyan weboldalra mutató link szerepel, amely a kérdéses személyre vonatkozó információkat tartalmaz, az érintett közvetlenül megkeresheti a működtetőt, vagy ha az kérelmének nem ad helyt, a hatáskörrel rendelkező hatóságokhoz fordulhat annak érdekében, hogy – bizonyos feltételek fennállása esetén – töröljék ezt a linket a találati listáról.
Két, szintén a Google-lel kapcsolatos, Franciaországból érkezett ügyben 2019. szeptember 24-én meghozott ítéleteiben a Bíróság új elemekkel bővítette az internetes keresőmotor működtetőjének a személyes adatok védelme területén fennálló felelősségére vonatkozó ítélkezési gyakorlatát. A Bíróság egyrészről kimondta, hogy a személyes adatok védelmével kapcsolatos uniós jogszabályok által előírt, a különleges adatok bizonyos kategóriáinak kezelésére fő szabály szerint vonatkozó tilalom a keresőmotorok működtetőire is alkalmazandó. A Bíróság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a különleges adatokat tartalmazó weboldalakra mutató linkeknek a találati listáról való törlésére irányuló kérelem elbírálásának keretében mérlegelni kell egymással szemben a törlést kérő személy és az ezen információk iránt esetlegesen érdeklődő internethasználók alapvető jogait.
Másrészről a keresőmotor működtetője említett felelősségének területi terjedelmével összefüggésben a Bíróság megállapította, hogy e működtető nem köteles elvégezni a linkek közüli törlést a keresőmotorjának valamennyi változatán.
A Bíróság szerint ugyanakkor a keresőmotor működtetője köteles e törlést a keresőmotor tagállamok szerinti változataira alkalmazni, olyan intézkedésekkel együtt, amelyek eltántorítják az internethasználókat attól, hogy a tagállamok valamelyikéből hozzáférjenek a szóban forgó, e keresőmotor Unión kívüli változatain elérhető linkekhez.

Hogyan kell idézni

Lehóczki, B. (2020). Az internetes keresőmotor működtetőjének az adatvédelmi szabályok betartásáért való felelősségének a terjedelme a harmadik fél által közzétett weboldalakra mutató keresési eredmények tekintetében. Acta Humana – Emberi Jogi Közlemények, 7(4), 95–103. https://doi.org/10.32566/ah.2019.4.7

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.