A világszintű vallásszabadság jogának történetileg egyik legnagyobb fordulópontját adó magyar büntetőper

  • Zalahegyi Zoltán
doi: 10.32566/ah.2019.4.5

Absztrakt

A 450 évvel ezelőtt a lelkiismereti- és vallásszabadság jogát kimondó 1568. januári tordai országgyűlés valóban világszínvonalú eredményt hozott, mivel a katolikus, református, evangélikus és az unitárius hit gyakorlását is biztosította az Erdélyi Fejdelemségben. Ez utóbbi felekezetet vezető Dávid Ferenc prédikátort azonban a politikai változások következményeként ezen esszé alapján hitújítóként koholt vádak alapján 1579. év húsvétját követően perbe fogták. A pár évtizede Rómából előkerült iratok alapján az is bizonyítható, hogy istenkáromlás alapján való elítéléséről koncepciós perben döntöttek.
Jóllehet ez a vallásüldözés rövid távon a protestáns prédikátor halálát okozta a dévai várbörtönében, de végül egy új, magyar alapítású keresztény egyházi formáció, az Unitárius Egyház alapításához vezetett.

Kulcsszavak:

tordai országgyűlés (1568) antitrinitáriusok Unitárius Egyház koncepciós per

Hogyan kell idézni

Zalahegyi, Z. (2020). A világszintű vallásszabadság jogának történetileg egyik legnagyobb fordulópontját adó magyar büntetőper. Acta Humana – Emberi Jogi Közlemények, 7(4), 69–85. https://doi.org/10.32566/ah.2019.4.5

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.