Hagyományos és korszerű vizsgálati technológiák találkozása a légijárműkarbantartás egy kiemelten fontos területén

  • Bozóki János
  • Kavas László
  • Óvári Gyula

Absztrakt

A 90-es évek közepétől a Magyar Honvédség légierejében, a negyedik generációs repülőgépek megjelenésével korszerű üzemeltetési rendszerek kerültek bevezetésre, amelyeknek egyik fontos eleme a megfelelő roncsolásmentes anyagvizsgálati módszerek alkalmazása. Egyre több speciális igény fogalmazódik meg az NDT eljárásokkal szemben, mint például a folytonossági hiányok geometriájának, térbeli elhelyezkedésének, méretének a vizuális megjelenítése és dokumentálása. A katonai alkalmazás elengedhetetlen feltétele a mobilitás, tehát akár harctéri körülmények között is használható legyen. Jelen publikáció bemutat egy, a katonai légijárművek üzemeltetése során alkalmazható, nagy térbeli felbontó-képességgel rendelkező mágnesszenzorra épülő örvényáramú mérőszonda alkalmazási lehetőséget. A bemutatott mérőszonda alkalmazással az anyaghiba elhelyezkedéséről, esetleges térbeli kiterjedéséről is információt kapunk. Ennek gyakorlati jelentősége akkor nyilvánul meg igazán, amikor kritikus elhelyezkedésű vagy méretű hibahelyeket kell megkülönböztetni a biztonság számára irreleváns egyéb anyaghibáktól, illetve a konstrukciós elemek hatásaitól.

Kulcsszavak:

harcászati repülőgépek roncsolásmentes anyagvizsgálat mágnesszenzor örvényáramú roncsolásmentes anyagvizsgálat helikopter

Hogyan kell idézni

[1]
J. Bozóki, L. Kavas, és G. Óvári, „Hagyományos és korszerű vizsgálati technológiák találkozása a légijárműkarbantartás egy kiemelten fontos területén”, RepTudKoz, köt. 27, sz. 3, o. 207–220, dec. 2015.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.