Légiforgalmi irányítói munkaterhelés meghatározásának támogatása archív radaradat-manipuláló és -megjelenítő funkciókkal

  • Számel Bence Domonkos
  • Baranyi Edit
  • Szabó Géza

Absztrakt

A légiforgalmi irányítók munkaterhelésének optimális szinten tartása kiemelt fontosságú a légi közlekedés biztonsága és hatékonysága szempontjából. Mindez indokolttá teszi olyan matematikai módszerek kidolgozását, amelyekkel a munkaterhelés meghatározható a légiforgalom jellemzői alapján. Az ilyen módszerek validálásához ugyanakkor szükség van a munkaterhelés más úton történő megállapítására is, ami történhet méréssel vagy szakemberek véleménye alapján. Utóbbi alkalmazása esetén szükség van egy olyan eszközre, amely lehetővé teszi tetszőleges forgalmi szituációk megtervezését és azok radarképének megjelenítését. Cikkünkben bemutatjuk egy erre a célra alkalmazható szoftver tool követelményeit (és a szoftver jelenleg rendelkezésre álló verzióját), részletesen ismertetve a követelményeket olyan funkciókra vonatkozóan, mint a radaradatok módosítása, azok megjelenítése, valamint a légiforgalom különféle összetettségi szinteken, különböző paraméterek alapján történő szimulációja.

Kulcsszavak:

légiforgalom-irányítás radaradat-manipulálás radaradat-megjelenítés

Hogyan kell idézni

[1]
B. D. Számel, E. Baranyi, és G. Szabó, „Légiforgalmi irányítói munkaterhelés meghatározásának támogatása archív radaradat-manipuláló és -megjelenítő funkciókkal”, RepTudKoz, köt. 27, sz. 1, o. 148–160, ápr. 2015.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.