Menekült táborok kialakításának néhány releváns kérdése Közel-keleti példák alapján

  • Dudás Zoltán

Absztrakt

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam által felügyelt iraki és szíriai területekről számos, főleg keresztény, jazidi és síita család az életük megmentése érdekében otthonát elhagyni kényszerült. Tekintettel azon tényre, hogy a 2012 óta folyó szíriai polgárháború következtében a szomszédos országok (Jordánia, Irak kurdisztáni része, Törökország) befogadó helyei teljesen megteltek, az ISIL által nem ellenőrzött, a menekültek hosszú távú elhelyezésére alkalmas területeken menekülttáborokat szükséges létesíteni.

A  menekülttáborok telepítését megelőzően, azok műveleti területekhez való közelsége miatt indokolt a katonai táborok kialakítása során felhalmozott tapasztalatokat tanulmányozni és alkalmazni.

A polgári felhasználás különleges feltételeket is támaszt egy-egy tábor létesítése során, melyeket még a tervezés időszakában indokolt számba venni.

A tábor telepítését megelőzően figyelmesen meg kell vizsgálni a földrajzi és éghajlati adottságokat, hogy azok támogató és ne költségnövelő tényezőkké váljanak. E dolgozatban – a megírás időpontjában fellelhető információk birtokában – elméleti szinten vizsgálom meg egy lehetséges menekülttábor kialakításával kapcsolatos főbb szempontokat.

Kulcsszavak:

menekülttábor biztonság költséghatékonyság működtetés ISIL