A beavatkozó tűzoltó erők és a készenléti szerek magyarországi jelöléseinek kérdésköre

  • Tomka Péter

Absztrakt

A beavatkozó tűzoltók és a gépjárművek felismerhetősége és megkülönböztetése kulcsfontosságú abban, hogy mennyire átlátható egy kárhely. A jelenlegi szabályozás ellentmondásossá teheti a szerek parancsnokainak rádiós hívónevét és a sisakjelölésüket.
A káresetek során nincs külön jelölve a tűzoltásvezető személye, valamint az általa szervezett beosztások, így ez megnehezítheti a kárfelszámolást. A tűzoltó szereken gyakran nincsen feltüntetve a szolgálati hely és a hívónév, így ránézésre nem állapítható meg annak hovatartozása.
A beavatkozásokon részt vevő tűzoltók megkérdezésével végzett felmérésből kiderül, hogy ezek a hiányosságok a gyakorlatban is gondot okozhatnak, ezért meg kell vizsgálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel mindenki számára egyértelművé lehet tenni a beavatkozó erők és eszközök megjelölését.

Kulcsszavak:

tűzoltás kárhely jelölések

Hogyan kell idézni

Tomka, P. (2020). A beavatkozó tűzoltó erők és a készenléti szerek magyarországi jelöléseinek kérdésköre. Hadmérnök, 14(4), 147–161. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/939