Kritikus infrastruktúrák komplex biztonságvédelmi rendszereinek tervezése, kialakítása, különös tekintettel a beléptetőrendszerek alkalmazására

  • Pallagi András
  • Kovács Tibor

Absztrakt

Napjainkban a modern társadalmak nagymértékben függnek a technikai és virtuális infrastruktúra komplex rendszereitől (energiaellátás, ivóvízellátás, informatikai hálózatok stb.). E rendszerek működési zavarai, illetve egyes elemeinek ideiglenes kiesése vagy megsemmisülése jelentős kihatással vannak mindennapi életünkre, a gazdaság és a kormányzat hatékony működésére. 
Az állam, a gazdaság szereplői, valamint a lakosság részéről elvárás, hogy ezen alapvető létfontosságú vagy kritikus infrastruktúrák lehető legnagyobb biztonsággal működjenek. A kritikus infrastruktúra-elemek terrorcselekménnyel, természeti katasztrófákkal és balesetekkel szembeni védelme érdekében fontos, hogy az infrastruktúrák működésének megzavarása vagy manipulálása megelőzhető, kivédhető, illetve lehetséges mértékben rövid, kivételes és kezelhető legyen.
Jelen tanulmány a kritikus infrastruktúrák biztonságvédelmi rendszereinek tervezésével foglalkozik, kiemelten a beléptetőrendszerekkel szemben támasztott követelményekkel.

Kulcsszavak:

kritikus infrastruktúra biztonsági megelőzés beléptetőrendszerek

Hogyan kell idézni

Pallagi, A., & Kovács, T. (2020). Kritikus infrastruktúrák komplex biztonságvédelmi rendszereinek tervezése, kialakítása, különös tekintettel a beléptetőrendszerek alkalmazására. Hadmérnök, 14(4), 35–45. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/932