Vezetési módszerek gyakorlati alkalmazása a tömeges viharkárok felszámolása során

Absztrakt

A XXI. század jelentős károkat okozó természeti katasztrófa típusa a rendkívüli időjárás, amely tömeges viharkárral jár. A viharkárok közös jellemzője, hogy a kiváltó ok előrejelzése és következmények megelőzése még napjaink technikai fejlettségével is komoly nehézségekbe ütközik, továbbá a bekövetkezés nagy károkat okoz a közlekedési és áramhálózati infrastruktúrában, illetve a civil szektorban egyaránt.
Mindezekből kiindulva célszerű megvizsgálni a bekövetkezést követő kárfelszámolás során alkalmazott irányítási és vezetési módszereket, továbbá ezek hatékonyságát. A megfelelő vezetési módszer alkalmazásával a károk felszámolása sokkal eredményesebb, jelentősen lecsökken a beavatkozások időtartama, illetve a másodlagos károk kialakulásának esélye, ugyanakkor növelhető a lakosság biztonságérzete.

Kulcsszavak:

viharkár vezetési módszer kárfelszámolás

Hogyan kell idézni

Győző-Molnár, Árpád. (2018). Vezetési módszerek gyakorlati alkalmazása a tömeges viharkárok felszámolása során. Hadmérnök, 13(3), 477–485. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/3916