A kibertér és szereplői

Absztrakt

„Az információ hatalom” tartja a közkeletű mondás. A hatalom általánosságban a mások befolyásolására való képességként fogalmazható meg, beleértve a mások befolyásának elkerülését is. A hatalom megőrzése, az egyes országok fennmaradása az elmúlt évezredekben csak a megfelelő fizikai erő alkalmazásával volt garantálható.
Az infokommunikációs technológia elterjedése egy új dimenziót nyitott az emberiség számára: a kiberteret. Az elmúlt évek eseményei azt bizonyították, hogy a kibertérben olyan mértékű lehetőségek és veszélyek rejlenek, amelyek komoly hatást gyakorolhatnak az állam működésére.Az állam érdekeinek kibertérben való érvényesítése csak a megfelelő kiberképességek kialakításával, illetve fejlesztésével érhető el. A cikk írója ennek lehetőségeit kutatja.

Ebben a cikkben a kibertér értelmezését követően áttekinti a kibertér mindazon szereplőinek körét, akiknek szerepe lehet egy integrált nemzeti kiberképesség létrehozásában.

Kulcsszavak:

kibertér kiberbiztonság kiberhadviselés kiberképesség

Hogyan kell idézni

Gémes, C. (2018). A kibertér és szereplői. Hadmérnök, 13(3), 403–415. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/3861