Keverők alkalmazása a biológiai szennyvíztisztításban

Absztrakt

A keverők alkalmazása a szennyvízkezelésben elengedhetetlen a lebegő biomassza homogenizálásához. Anaerob vagy anoxikus reaktorokban nincs levegőztetés, ezért keverőket kell alkalmazni. A keverés teljesítménye a keverő geometriáján, a forgási sebességen, az elhelyezésén és a folyadék tulajdonságain, például a sűrűségen és viszkozitáson alapul. A keverési hatékonyság értékeléséhez általában helyszíni méréseket végzünk (például nyomjelző vagy gyorsasági mező), amely erőforrás igényes lehet. A numerikus számítások hatékony eszköz lehetnek a megbízható költséghatékony megoldások megszerzéséhez, és különböző szimulációs alternatívákat lehet összehasonlítani.

Ebben a kutatásban két lapátkeverővel ellátott anoxikus tartályt vizsgáltam a keverők eltérő fordulatszámaival. A keverők az edény aljától 1 és 2 lapátátmérőnyi távolságra helyeztem el. Az eredmény az volt, hogy a legalacsonyabb forgási sebességű keverő nem biztosított elegendő keverést, a nagy forgási sebességű nagy sebességeket okozott, amelyek lebonthatják a flokkokat és alacsonyabb tartózkodási időt eredményezhetnek.

Kulcsszavak:

keverő szennyvíz folyadék anaerob anoxikus áramlás fordulatszám

Hogyan kell idézni

Papp, T. (2018). Keverők alkalmazása a biológiai szennyvíztisztításban. Hadmérnök, 13(3), 266–273. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/3832