Erdőtűzoltás támogatása műszaki megoldásokkal

Absztrakt

Az erdőtüzek olyan elemi csapások, amelyek egyre jelentősebb kihívások elé állítják a hivatásos tűzoltóságokat. A globális éghajlatváltozás hatására hazai és nemzetközi szinten is megnövekedett az erdőtüzek átlagos száma. Az ilyen tűzesetek során nem csak súlyos károk,de jelentős tűzoltási költségek is keletkeznek, ezért erre a problémára mind a megelőző tűzvédelemnek, mind az aktív tűzoltásnak megoldásokat kellene találnia.

A cikk az erdőtüzek oltását elősegítő műszaki megoldásokat mutat be hazai és nemzetközi példákon keresztül – elsősorban mesterséges víznyerőhelyek kialakításának lehetőségeit és módjait – amelyek bizonyos szempontból megelőző tevékenységként is értelmezhetők.

A cikk eredményeként megfogalmazhatók olyan erdőtűzvédelmi módszerek, amelyek hatékony segítséget nyújthatnak mind a megelőző tűzvédelem tervezéséhez, mind a beavatkozói állományhatékonyabb tűzoltásához. Ennek segítségével a tűzoltás költségei csökkenthetők, amivel nemzetgazdasági szinten is jelentős megtakarítást lehet elérni.

Kulcsszavak:

erdőtűz tűzmegelőzés vegetáció víznyerőhely

Hogyan kell idézni

Bodnár, L., & Komjáthy, L. (2018). Erdőtűzoltás támogatása műszaki megoldásokkal. Hadmérnök, 13(3), 164–170. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/3820