Atomerőmű generációk fejlődésének vonzatai

Absztrakt

Az első atomerőművek kifejlesztésétől napjainkig több évtized telt el. A nukleáris láncreakció biztonságos szabályozása és felhasználása mára már mindennapos feladattá egyszerűsödött, köszönhetően a több évtizedes, különböző típusú atomerőművek üzemeltetési tapasztalatainak.
A cikkben bemutatásra kerülnek a leglényegesebb szempontok, amiben az egyes atomerőművek különböznek egymástól, az évtizedek alatt bekövetkezett technológiai változtatások, melyeket ma már generációkba sorolunk és szót ejtünk a jövő nukleáris energiahordozóiról is. Mindezek feltételeiről, összefüggéseiről és egymáshoz való viszonyukról végül levonhatjuk majd azt a konzekvenciát, hogy a nukleáris energiát felhasználó üzemek előtt még sok fejlődési szakasz áll, tekintve azt, hogy a technológia előrehaladása mindig újabb megvalósítható lehetőségeket kínál az emberiség tudósainak.

Kulcsszavak:

atomerőmű reaktor nukleáris fúzió

Hogyan kell idézni

Antal, Z., Kátai-Urbán, L., & Vass, G. (2018). Atomerőmű generációk fejlődésének vonzatai. Hadmérnök, 13(3), 150–163. Elérés forrás https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/hadmernok/article/view/3818