Radarok elektronikai védelme II.

Gyakorlati megközelítés

doi: 10.32567/hm.2019.1.24

Absztrakt

A radarok rádióelektronikai zavarás elleni védelme napjaink kiemelt kutatási területe. A radarok üzemszerű működésük közben a természetes zavarforrásokon kívül, harci körülmények között, szándékos radar performancia csökkentő hatásoknak vannak kitéve. A külső zajok, zavarok a hatékony céltárgy detektálás valószínűségét csökkentik vagy akár lehetetlenné is teszik.

A cikk áttekinti a radarok antennáival megvalósítható zavarszűrő eljárásokat. A tanulmány első része ismertette a katonai alkalmazástechnika elméleti lehetőségeit, elvárásait, számításait. A folytatás a különböző harcászati eljárások hatékonyságát, lehetőségeit mutatja be és a berendezések működését biztosító matematikai levezetésekkel és gyakorlati alkalmazási módszerekkel igazolja megvalósíthatóságukat.

Kulcsszavak:

Elektronikai Védelemi Képességek (EPM) Elektronikai ellentevékenység elleni tevékenység (ECCM) zavarás oldalnyaláb kioltó (SLB) oldalnyaláb elnyomó (SLC)

Hogyan kell idézni

Szökrény, Z. (2019). Radarok elektronikai védelme II.: Gyakorlati megközelítés. Hadmérnök, 14(1), 298–320. https://doi.org/10.32567/hm.2019.1.24