Robbantással plattírozott acél/alumínium lemezpár keménységvizsgálata

  • Völgyi Bálint
  • Sikari-Nágl István

Absztrakt

A dolgozat bemutatja a kontaktkorróziós probléma létrejöttének jelenségét, okát, következményeit, valamint ismerteti az általunk választott problémamegoldást. Egy aktuális eseten szemlélteti a szóban forgó korróziós probléma jelentőségét és a lehetséges károk mértékét.
A fő téma a robbantásos plattírozás és az evvel létrehozott (esetünkben acélalumínium) kompozit tulajdonságainak vizsgálata, az anyagok közt kialakult kötés megfelelőségének eldöntése. Leírásra kerülnek általánosságban a robbantásos plattírozás lépései, technológiája, valamint a munka során szerzett tapasztalatok.
Bemutatásra kerülnek a választott alumínium és acél anyagok robbantás előtti, ill. az utáni tulajdonságai. Ismerteti a mintavétel folyamatát, annak irányelveit, és a minták előkészítését. Ismertetésre kerülnek a mikrokeménység mérésének és a szövetszerkezet és a kötés határfelületeinek mikroszkóppal történő vizsgálatának eredményei.
A befejező rész bemutatja a mérési eredmények kiértékelésének menetét, a konzekvenciák levonását, az esetleges hibák feltárását és azok javítására történő elképzeléseket.

Kulcsszavak:

robbantás plattírozás kompozit kontaktkorrózió