A katonai táborok biztonsági rendszereinek kialakítása, különös tekintettel a robbantásos merényletek megelőzésére, azok hatásai csökkentésére

  • Kovács Tibor

Absztrakt

A Magyar Honvédség szerepvállalása a nemzetközi békefenntartó feladatokban sürgető szükségszerűséggé teszi a katonai (a békeműveletekben résztvevő) erők védelmének megoldását. E feladat kiemelt területeként jelentkezik a táborok fizikai védelme, a különböző merényletek megelőzése, hatásaik csökkentése. E terület speciális feladatát jelenti a robbantásos cselekmények vizsgálata, az ellenük való védekezés adminisztratív, technikai/műszaki és szervezeti lehetőségeinek kutatása.
Cikksorozatomban – a hazai és a nemzetközi szakirodalmat, saját kutatási eredményeimet, missziós tapasztalataimat felhasználva – arra vállalkoztam, hogy bemutassam a táborok fizikai védelmének kialakításával kapcsolatos előírásokat, gyakorlati megoldásokat; felvázoljam a témával kapcsolatos hazai és a nemzetközi előírások rendszerét; gyakorlati példákon, esettanulmányokon keresztül érzékeltessem a téma fontosságát.
Természetesen e cikksorozatot elsősorban – a főcímben megfogalmazottak szerint – a robbantásos merényletek megelőzése, azok hatásai csökkentése aspektusából kívánom a témát feldolgozni, és a téma iránt érdeklődők elé tárni.

Kulcsszavak:

robbantásos merénylet katonai erők védelme katonai táborok