Az ENSZ és a békefenntartás

  • Szabó Sándor

Absztrakt

A nemzetközi béke és biztonság napjainkban az emberiséget egyik legjobban foglalkozató társadalmi kérdéssé vált.

Az elmúlt idők történelmi eseményei meggyőzően az emberiség tudtára adták, hogy az egyének, csoportok, társadalmak, szövetséges csoportok között meglévő ellentétek feloldásának módja az erővel való fenyegetés, vagy a fegyverek használata — vagyis a felek közötti fegyveres küzdelem, háború — útján nem lehetséges.

  Példák sokasága bizonyítja, hogy a háborúk, az egymással szemben álló felek viszálykodásai az emberi társadalom mérhetetlen pusztulását, az áldozatok millióit hagyták és hagyják sajnos még napjainkban is maguk után.

Az esztelen pusztítás, a mérhetetlen szenvedés, a hatalmas anyagi károk rádöbbentették az emberiséget a helyzet tarthatatlanságára és konkrét gyakorlati lépések megtételére sarkallta a józanul gondolkodók többségét azzal a céllal, hogy a meglévő problémákat, érdekellentéteket békés, tárgyalásos úton rendezzék, biztosítva ezzel a nemzetközi béke megőrzését.

A tanulmány célja, hogy rövid történeti áttekintést adjon a nemzetközi békére és biztonságra való törekvés kialakulásáról és fejlődéséről, különös tekintettel az ENSZ szerepére.

Kulcsszavak:

békefenntartás ENSZ nemzetközi biztonság