A német és spanyol szárazföldi haderőnél rendszeresített mobil katonai híd

  • Bölcsföldi Tibor
  • Gulyás András

Absztrakt

A Magyar Honvédség műszaki csapatainál jelenleg alkalmazott katonai hidak a haderőreform harmadik harmadára - amelyben prioritást kap a haderő technikai fejlesztése - elavultak, kivonásra érett eszközök lesznek, vagy lehetnek.
A TMM hidat 1968-ban, míg a BLG hídvető harckocsit 1967-ben rendszeresítették, és bár természetesen ezek az eszközök nagy előrelépést jelentettek az előző technikai eszközökhöz képest mind áthidaló-képességben, mind teherbírásban, mára részben kivont, vagy zárolt, technikailag elavulóban lévő eszközök lettek.
A rendszeresítésük előtti fejlesztési időszakot is figyelembe véve ezek az eszközök a 60-as évek elejének technikai színvonalát és katonai alkalmazási koncepcióját tükrözik. A haderőreform utolsó szakaszára ezek az eszközök 50 éves konstrukciók lesznek.
A fenti okok és a katonai hidak teherbírásával kapcsolatos NATO ajánlások és elvárások miatt már most a reform kezdetén érdemes áttekinteni, hogy az elavuló technikai eszközöket milyen eszközökkel lehet és érdemes felváltani.
Dolgozatunkban egy ilyen mobil hidat értékelünk és mutatunk be.

Kulcsszavak:

mobil katonai híd Dornier géphíd Magyar Honvédség