Katonai célú jelentőrendszerek

  • Für Gáspár
  • Kovács Tibor

Absztrakt

A NATO-ban két katonai jelentő rendszer, az ún. Military Grid Reference System (a továbbiakban MGRS) és a World Geographic Reference System (a továbbiakban GEOREF) alkalmazása terjedt el.

Ezekkel kell dolgozni a rendszeresített térképsorozatokon és a katonai élet bármely, térképet, koordináták használatát igénylő szakterületén. Az UTM-vetület koordináta-rendszeréhez illeszkedő, vonatkozási rendszert katonai koordinátahálózati rendszernek nevezik, míg a földrajzi koordináta-párok szintén az egész Földre kidolgozott, egy azonosítóból álló rendszere a Világ Földrajzi Kereső Rendszer hálózat a GEOREF.

A hazai katonai gyakorlatban az MGRS-t széles körben alkalmazzák, míg a GEOREF alkalmazása elsősorban a légerőnél terjedt el.

A – számunkra új – jelentőrendszerek bevezetése egy sor feladatot határoz meg részünkre. Ezek közül nekünk – alkalmazóknak és felhasználóknak – a legfontosabb, hogy e rendszerek alkalmazását minél előbb készségszinten megtanuljuk. E tanulási folyamat első lépéséhez kívántunk segítséget nyújtani cikkünkkel.

Kulcsszavak:

NATO World Geographic Reference System