A “Force Protection” – feladatok tartalma, tervezése, végrehajtása az állampolgárok érdekében folytatott bűnmegelőző tevékenység során

  • Kovács Tibor
  • Faa József

Absztrakt

„NATO tevékenységi alapelv, hogy minden katonai egységnek és alegységnek, (beleértve a parancsnokságokat, törzseket) meg kell oltalmaznia magát egy adott konfliktus teljes időtartama alatt.” A csapatok és a feladat-végrehajtások mindenkori védettségét – összhangban a védelmük megkövetelhető fokozásával (növelésével) – elemezve megállapítható, hogy a szövetségi katonai szervezetek tevékenysége két nagy csoportra osztható:

– az 5. cikkely szerinti katonai tevékenységre (háborús),

– az 5. cikkelyen kívüli (nem háborús) feladatokra.

Ha a két általunk jelzett csoportot az egymástól eltérő tevékenység szempontjából vizsgáljuk, – közös csatlakozási pontokat keresve – akkor megállapítható, hogy a NATO elvek, mint a “FORCE PROTECTION” feladatformák megtalálhatóak azokban.

Az FP – feladatok végrehajtásának célja a saját személyi állomány, a létesítmények, a felszerelések, a hadműveletek és a vezetés-irányítási és informatikai rendszerek sérülékenységének csökkentése. A cikkben megfogalmazott FP – eljárásokat békefenntartó feladatok, válságkezelő műveletek és háborús tevékenység során egyaránt alkalmazzák.

E cikk keretei között azt vizsgáljuk, hogy milyen párhuzam, azonosság fedezhető fel e katonai biztosítási rendszer és a rendőrség számára meghatározott biztosítási feladat között.

A megjelölt célkitűzéssel összhangban bemutatjuk az FP fő feladatait, majd azokat a törvényileg meghatározott rendőri tevékenységeket vázoljuk fel, melyeken keresztül csatolni lehet a sajátságos katonai területeket a meglévő átfedések, érintkezések miatt.

Kulcsszavak:

FORCE PROTECTION NATO