Új lehetőségek a katasztrófavédelmi mérnökök képzésében

  • Szabó Sándor
  • Tóth Rudolf

Abstract

„A globalizáció, a nemzeti határokon túlnyúló munkavállalás és az egyre népszerűbb külföldön folytatott felsőfokú tanulmányok, oktatói és kutatói munkák, olyan új problémákat, feladatokat generálnak, melyek kihatnak a nemzeti oktatási rendszerek működésére, valamint a nemzetközi együttműködés területére is. A felsőoktatási intézmények egyre szorosabb versenyben állnak a hallgatókért, a kutatási alapokért. Az európai felsőoktatási térség kialakítását célul tűző bolognai folyamat több pillérből álló komplex rendszerszintű fejlesztéseket igénylő folyamat, amelynek lényeges részei az ECTS (Európai Kreditátszámítási Rendszer), a diplomamelléklet, a kétszintű felsőoktatási struktúra kialakítása, valamint képzések minőségének biztosítása.”
A fenti gondolatok alapján került átalakításra a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen folyó képzési struktúra és kialakult a katasztrófavédelmi képzés jelenlegi rendszere. Ennek megfelelően a katasztrófavédelmi szakemberek képzését — a korábbiaktól eltérően — új alapokra kellett helyezni. A 10/2008. (X.30.) ÖM rendelet egyértelműen leszabályozza a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeit és szakmai képzési formáit. A rendelet mellékletei meghatározzák az egyes munkakörökre, illetve beosztásokra előírt szakképesítéseket és felsorolja az egyes kategóriákban elismerhető korábbi és jelenlegi szakmai végzettségeket.

Írásunkban az egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Karán folyó katasztrófavédelmi mérnök képzés rendszerét és a fejlesztés lehetséges irányait szeretnénk röviden bemutatni a szakemberek, illetve a képzés iránt érdeklődők számára.

Keywords:

katasztrófavédelmi mérnök katasztrófavédelmi mérnök képzés katasztrófavédelem