Keverési hatékonyság javítása vas és mangán eltávolításánál az ivóvíztisztításban

doi: 10.32562/mkk.2019.1.17

Absztrakt

Ivóvizünk 95%-ban mélységi vízbázisból származik, amely számos szennyeződést (természetes vagy antropogén eredetű) tartalmazhat. Ezek nagy részét oxidációval és ezt követően fázisszétválasztással lehet eltávolítani. Az oxidálószerek alkalmazásakor a hidrodinamikai folyamatoknak nagy szerepük van; a beadagolt vegyszert a nyers vízzel tökéletesen el kell keverni, hogy a vízben oldott anyagokkal reakcióba léphessen. A mélységi vizekben található vas és mangán vegyületek eltávolításához széles körben alkalmazzák a kálium-permanganátot. Kutatásomban a keveredési viszonyokat optimalizáltuk; propeller és lapátkeverő keverési hatékonyságát különböző fordulatszámok alkalmazásával vizsgáltam. Eredményként pedig azt kaptam, hogy a geometriai kialakítása miatt a lapátkeverő nagyobb felületen érintkezik a kevertetni kívánt folyadékkal, ezért hatásfoka is jobb, mint a propellerkeverőé. 

Kulcsszavak:

keverési hatékonyság mélységi vízbázis vas- és mangán eltávolítás víztisztítás